Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen over Meat Your Own.

Algemene vragen

Wat is Meat Your Own?

Meat Your Own is een initiatief van InnovatieNetwerk en wil bijdragen aan een eerlijke veehouderij. Het doel is alternatieven te ontwikkelen voor de huidige anonieme vleesketen. Meat Your Own wil met het platform consumenten de kans geven veehouders te vinden die produceren op een manier die aansluit bij hun wensen. Veehouders krijgen op het Meat Your Own Platform de kans hun productiewijze transparant te maken en in contact te komen met consumenten.

Wat is het Meat Your Own digitale platform?

Deze website fungeert als digitaal platform voor Meat Your Own. Hier kunnen consumenten in contact komen met veehouders, vragen stellen en vlees kiezen dat voldoet aan hun specifieke wensen. Veehouders presenteren zich uitgebreid op het platform waarbij zij transparant inzicht geven in hun productiewijze.

Vragen van de consument

Wat heb ik als consument aan Meat Your Own?

Als consument kun je via het Meat Your Own Platform veehouders vinden die transparant willen zijn over hun productiewijze. Je kunt eenvoudig met ze in contact komen, vragen stellen of vlees bestellen. Je kunt daarbij aangeven wat jouw specifieke wensen zijn. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief van Meat Your Own kunnen we je betrekken bij activiteiten op weg naar een eerlijke veehouderij. Je kunt ons ook vinden op Facebook en daar meepraten.

Kan ik al vlees kopen via Meat Your Own?

Meat Your Own heeft (nog) geen webshop. Voor de aankoop van vlees moet je bij de producent zelf zijn. Die kan vlees verkopen op zijn boerderij of via andere verkooppunten. Dat staat bij elke producent aangegeven. Sommige boeren verkopen vlees via een webshop en leveren het vlees diepgevroren thuis aan.

Is Meat Your Own een keurmerk?

Nee, Meat Your Own is geen keurmerk. Veehouders die zich via Meat Your Own Platform aan consumenten presenteren willen transparant zijn over hun productiewijze. Zij geven bijvoorbeeld aan hoeveel ruimte hun dieren hebben, of er gebruik gemaakt wordt van antibiotica en welk voer de dieren krijgen. Eventuele keurmerken die de veehouder heeft worden ook vermeld.

Hoe kan ik de boer zoeken die bij mij past?

Je kunt een boer kiezen bij jou in de buurt door je locatie in te vullen en het vlees waar je naar zoek bent. Of je kunt selecteren hoe dier- of milieuvriendelijk jouw vlees moet zijn geproduceerd door kenmerken aan te klikken die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of de dieren buiten hebben gelopen of dat de boer extra inspanningen verricht om zijn mest milieuvriendelijk te benutten. De zoekresultaten worden zichtbaar op de kaart en in een lijst onderaan de zoekpagina. Als je vervolgens een boer kiest op de kaart of in de lijst, dan krijg je meer informatie over de wijze van produceren.

Kan ik zelf ook vragen stellen aan een boer?

Op dit moment kun je alleen via de eigen website van de boer contact met hem of haar opnemen. In een volgend stadium zullen we vragen van consumenten aan de boer ook zichtbaar laten zijn op de profielpagina van de boer, inclusief de antwoorden uiteraard.

Kan ik zelf ook een waardering toevoegen bij een boer?

Op dit moment kan het nog niet, maar we willen dit in een volgende versie wel mogelijk maken. Dan kunnen consumenten ook zoeken op de waardering van consumenten, naast een waardering door deskundigen. Consumenten kunnen dan ook feedback geven op het gebied van service en smaak.

Vragen van de boer

Wat heb ik als boer aan Meat Your Own?

Als boer kun je bij het Meat Your Own Platform een account aanmaken zodat je gevonden kunt worden door consumenten die op zoek zijn naar veehouders met een eerlijk verhaal. Zij kunnen met je in contact komen, vragen aan je stellen en je bouwt zo aan een grotere klantenkring voor jouw producten. Door je aan te melden bij Meat Your Own kun je ook in contact komen met andere producenten die zich net als jij voor een eerlijke keten willen inzetten. Je kunt zien waar andere boeren hun dieren laten slachten en welke verkooppunten ze hebben. Dat kan helpen om samen te werken aan het vergroten van je afzet. 

Hoe kan ik als producent een profiel aanmaken?

Je kunt een profiel aanmaken door op de knop 'Meld je aan als boer' te klikken. Als je je e-mailadres invult, krijg je een bevestigingsmail en kun je daarna je profiel verder invullen. Is het profiel ingevuld, dan kun je het naar de redactie sturen. Die nemen het vervolgens in behandeling en zullen contact met je opnemen met eventuele vragen.

Kan ik het profiel zelf beheren?

Je kunt via 'Profiel beheren' je gegevens aanpassen. Als het profiel al is gepubliceerd door de redactie, dan worden adreswijzigingen, verkooplocaties, foto's, etc direct zichtbaar op de profielpagina. Andere wijzigingen worden eerst in behandeling genomen door de redactie.

Vragen van de ketenbedrijven

Wat heb ik als ketenbedrijf aan Meat Your Own?

Als slachter, verwerk, slager, restaurant of andere verkooppunt kun je laten zien met welke partners je samenwerkt aan een goed en eerlijk product. Het verhaal van de boer met de informatie over de productiewijze voegt extra waarde toe aan jouw product. Daarmee kom je ook tegemoet aan de behoefte van veel consumenten aan een transparante productiewijze. Consumenten die op zoek zijn naar een onderscheidend product van een boer komen zo ook bij jou terecht. Als ketenbedrijf kun je een profiel aanmaken waarin je aangeeft met welke partijen je samenwerkt, waarom je dat doet en wat je rol daarbij is. Je bent dan niet alleen vindbaar voor consumenten, maar ook voor boeren die op zoek zijn naar een slachter, slager of ander verkooppunt. Zo kun je samen je afzet vergroten. 

 Hoe kan ik als ketenbedrijf een profiel aanmaken en beheren?

Je kunt een profiel aanmaken door te klikken op 'Meld je aan als ketenbedrijf'. Je kunt dan de informatie over jouw bedrijf invullen in het profiel. Als je dit hebt gedaan krijg je een persoonlijk dashboard. Daarin kun je je profiel beheren en ook aangeven in welke ketens je deelneemt. Je profiel is nog niet meteen zichtbaar. Eerst kijkt de redactie van Meat Your Own hier nog naar en neemt zo nodig contact op.