Welke invloed heb ik als consument?

Meat Your Own wil een veehouderij die beter is voor de dieren, beter voor het milieu en die bovenal garant staat voor lekker en kwalitatief goed vlees. Bovendien willen we dat het duidelijk is waar het vlees vandaan komt en welke routes het heeft afgelegd, voordat het op je bord belandt. Als je weet waar je vlees vandaan komt, geeft dat vertrouwen. Wil jij dat ook? Bestel je vlees via Meat Your Own! Zo werken we samen aan een eerlijke veehouderij.

De macht van de boodschappentas

Wie kan de veehouderij veranderen? Veel mensen denken in eerste instantie aan de boeren omdat zij degenen zijn die op hun bedrijf zaken kunnen veranderen. Bijvoorbeeld door een grotere stal te bouwen waar de dieren meer ruimte hebben of door te besluiten de dieren alleen voer te geven van dichtbij. Aanpassingen die goed zijn voor het dier, het milieu en de smaak. Maar deze veranderingen moeten natuurlijk wel door iemand betaald worden. 

Veranderingen in de veehouderij zijn alleen mogelijk als er ergens meer geld vandaan komt. De supermarkten concurreren onderling scherp en willen daarom altijd zo goedkoop mogelijk inkopen. Als de ene slachterij niet met de prijs omlaag wil, gaan ze naar een andere. Hierdoor zijn de marges voor de boeren om hun bedrijfsvoering aan te passen heel klein.

Wij consumenten zijn daarom aan zet. Als wij laten weten dat we beter vlees willen van dieren die een beter leven hebben gehad, dan geven we de boeren een goede reden om het anders te gaan doen. Als de boer een dubbeltje meer voor zijn vlees krijgt, maakt dat al een heel verschil en kan hij al veel investeringen op zijn bedrijf doen op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Korte lijntjes met de boer

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad, is meestal duurder dan vlees uit de gangbare veehouderij. Maar als dit duurdere vlees wordt gekocht in de supermarkt, komt het geld nauwelijks terecht bij de boer. Zonde, want de boer moet de investeringen doen. In de supermarkt is het zelfs niet eens meer zichtbaar van welke boer het vlees afkomstig is. Het dier en de boerderij achter het vlees zijn onzichtbaar geworden.

Als je graag mee wilt helpen om de veehouderij te veranderen, kan dat door het lijntje met de boer zo kort mogelijk te houden. Van vlees dat je direct bij de boer koopt of bij een goede slager, weet je zeker dat de meerprijs bij de boer terecht komt. Die kan er dan goede dingen mee doen voor zijn dieren en voor het milieu.

Vele kleintjes maken groot

Natuurlijk maakt het geen verschil als één iemand dit doet. Maar als veel mensen dit doen, gaat er iets veranderen. De supermarkten zullen merken dat ze minder vlees verkopen en dat willen ze natuurlijk niet. Dan gaan ook de supermarkten nadenken over hoe ze kunnen laten zien waar het vlees vandaan komt en hoe ze hun relatie met de boeren kunnen verbeteren.

Waar je je vlees koopt en welke keuze je daarbij maakt, maakt wel degelijk een verschil. Het is een cliché, maar het is echt waar: verandering begint bij jezelf.

 Animatie over de economie van vleesproductie