Welke invloed heb ik als consument?

Veel mensen willen graag dat de veehouderij verandert. Zij willen een veehouderij die beter is voor de dieren, beter voor het milieu en die bovenal garant staat voor lekker en kwalitatief goed vlees. Bovendien willen ze weten waar hun vlees vandaan komt en welke routes het vlees heeft afgelegd, voordat het op hun bord belandt. Zo hebben ze garanties dat het vlees te vertrouwen is. Als je óók zelf wilt kunnen kiezen waar je vlees vandaan komt en hoe de dieren zijn grootgebracht, dan kun je terecht bij de boeren van Meat Your Own.

De macht van de boodschappentas

Wie kan de veehouderij veranderen? Veel mensen denken in eerste instantie aan de boeren omdat zij degenen zijn die op hun bedrijf zaken kunnen veranderen. Bijvoorbeeld door een grotere stal te bouwen waar de dieren meer ruimte hebben of door te besluiten de dieren alleen voer aan te bieden van dichtbij. Aanpassingen die het dierenwelzijn, het milieu en de smaak van het vlees ten goede komen. Maar deze veranderingen moeten natuurlijk wel door iemand betaald worden. 

Veranderingen in de veehouderij, zijn daarom alleen mogelijk als er ergens meer geld vandaan komt. De supermarkten concurreren onderling scherp en willen daarom altijd zo goedkoop mogelijk inkopen. Als de ene slachterij niet met de prijs omlaag wil, gaan ze naar een andere. Hierdoor zijn de marges voor de boeren om hun bedrijfsvoering aan te passen gering.

De consument is daarom aan zet. Als die aangeeft beter vlees te willen van dieren die een beter leven hebben gehad, dan heeft de boer meer mogelijkheden om zijn bedrijfsvoering aan te passen. Als de boer een dubbeltje meer voor zijn vlees zou krijgen, maakt dat al een heel verschil en kan hij al veel investeringen op zijn bedrijf doen op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Korte lijntjes met de boer

Vlees dat komt van dieren die een beter leven hebben gehad, is in de regel duurder dan vlees uit de gangbare veehouderij. Maar als dit duurdere vlees wordt gekocht in de supermarkt, komt het geld nauwelijks terecht bij de boer. Dat is natuurlijk zonde, want de boer moet de investeringen doen. In de supermarkt, is het zelfs niet eens meer zichtbaar van welke boer het vlees afkomstig is. Het dier en de boerderij achter het vlees zijn onzichtbaar geworden.

Als je graag mee wilt helpen om de veehouderij te veranderen, dan kan dat door het lijntje met de boer zo kort mogelijk te houden. Van vlees dat je direct bij de boer koopt of bij een goede slager, weet je zeker dat de meerprijs bij de boer terecht komt. Die kan er dan goede dingen mee doen voor zijn dieren en voor het milieu.

Vele kleintjes maken groot

Natuurlijk maakt het geen verschil als één iemand dit doet. Maar als veel mensen dit doen, zal er iets gaan veranderen. De supermarkten zullen merken dat ze minder vlees verkopen en dat willen ze natuurlijk niet. Daarom zullen ook zij gaan nadenken over de traceerbaarheid van hun vlees en hun relatie met de boeren.

Waar je je vlees koopt en welke keuze je daarbij maakt, maakt dus wel degelijk een verschil. Het is een cliché, maar het is echt waar: verandering begint bij jezelf.

 Animatie over de economie van vleesproductie