De keten van boer tot bord

Op de boerderij lopen dieren, maar in de winkelschappen ligt vlees. Plastic verpakt en netjes geëtiketteerd. Wat moet er allemaal gebeuren voordat het zo ver is? Welke weg legt het vlees af van boerderij tot bord? Meat Your Own boeren werken met een zo kort mogelijke keten. Vaak worden alleen de slachter en de slager betrokken om het vlees klaar te maken voor verkoop.

Boerderij

De productie van vlees begint op de boerderij. Maar niet alle dieren blijven hun hele leven op 1 bedrijf. Zo zijn er bedrijven die zich specialiseren op het geboren laten worden van biggetjes, kalfjes of kuikens en zijn er bedrijven die zich specialiseren in het groot brengen van varkens, runderen of kippen. Uiteindelijk zijn de dieren klaar voor de slacht. Daarvoor moeten ze eerst op transport. Als het een klein bedrijf is, rijdt de boer met zijn eigen aanhanger. Anders is er een grotere wagen nodig.

Kalfjes op weg naar de mesterij

Slachthuis

De eerste stop is het slachthuis. Daar worden de dieren met zorg en volgens de regels gedood. Veel boeren die zelf hun eigen vlees verkopen, komen terecht bij kleine en middelgrote slachterijen. Hiervan zijn er zo’n 200 in Nederland. Er zijn ook nog slagers die zelf hun dieren slachten. De 'zelfslachtende slagers'. Het vlees dat naar de supermarkt gaat of wordt geëxporteerd, wordt meestal geslacht bij een grote slachterij. Een voorbeeld is het bedrijf VION waar duizenden varkens per dag worden geslacht.

Varkens laden op weg naar het slachthuis

 

Kleinschalige slachterij - slachten van varkens

 

Kleinschalige slachterij - slachten van runderen

 

Slager/Verwerker

Nadat de dieren zijn geslacht, moet het vlees worden uitgebeend. Dit gebeurt door de slager die het vlees verwerkt tot de bekende biefstukken, filets of karbonades. De slager zorgt ook vaak voor de verpakking. Bij Meat Your Own gaat het vlees daarna terug naar de boer.
De grote slachterijen die voor de supermarkt werken, verwerken het vlees tot porties voor de verkoop. Het vlees dat niet direct wordt verkocht, wordt opgeslagen in vrieshuizen. Voordat het vlees in de winkel komt, kan het vlees nog een tussenstop maken bij een inkoper, die vlees van verschillende boeren opkoopt om het vervolgens weer door te verkopen. Een groot deel van het vlees gaat ook naar de voedingsmiddelenindustrie die het verwerkt in maaltijden, soepen of andere producten.

Verwerken van het vlees bij de slager

 

Hoe wordt een slavink gemaakt bij een grotere slachterij?

Winkel

Uiteindelijk komt het vlees na transport in de winkel terecht. Dat kan zijn de eigen boerderijwinkel van een boer die vlees van zijn eigen dieren verkoopt, maar in veel gevallen is dat de slager of de supermarkt.